”Havets usynlige liv”, "Havets mikroskopiske kødædende planter” og ”Hvor mange fisk er der i havet?”. Det er nogle af de emner, som du kan blive klogere på i efteråret, når forskere fra Centre for Ocean Life holder foredrag.
Hvordan vil livet i oceanerne blive påvirket af ændringer i miljø og klima, og hvordan influerer disse ændringer på vores mulighed for at udnytte havets ressourcer? Det er de overordnede spørgsmål i en foredragsrække, som Selskabet for Naturlærens Udbredelse afholder i samarbejde med Centre for Ocean Life i efteråret 2014.
Foredragsrækken præsenterer den spændende biologi i havet, hvor livet er fundamentalt anderledes end livet på landjorden og spænder fra de mindste mikroskopiske plankton-organismer til de største hvaler. Samtidigt beskriver foredragsrækken, hvordan viden om organismerne og deres vekselvirkninger med hinanden kan hjælpe os til at udvikle bedre modeller af havets økosystemer, så vi forhåbentligt bliver i stand til at forudsige konsekvenserne af menneskeskabte påvirkninger.
Gratis adgang
Der er gratis adgang til foredragene.
Tid og sted
Foredragene afholdes fem aftener i løbet af efteråret 2014 kl. 19.30 på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, 1350 København K. Se datoer og emner for foredragene i boksen i højre side.
Centre for Ocean Life
Centre for Ocean Life (www.oceanlifecentre.dk) er et tværfagligt forskningscenter, hvor biologer, fysikere, matematikere og kemikere studerer livet i havet og udvikler modeller af havets økosystemer med henblik på at vurdere effekter af klimaændringer, fiskeri og andre miljøpåvirkninger. Centret er oprettet af Villum Fonden som et VKR Center of Excellence og engagerer studerende og forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og Roskilde Universitet.
Selskabet for Naturlærens Udbredelse
Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) (www.naturvidenskab.net) blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824. Efter en større udlandsrejse så han et behov for at have et selskab, hvor alle kunne komme og høre om de nyeste landvindinger inden for fysik og kemi, og disse fags potentielle betydning for næringslivet. Han gav sig derfor til at holde forelæsninger, hvor alle havde adgang. SNU fokuserer stadig på formidlingen – af det bedste og det nyeste. Selskabets protektor er Hendes Majestæt Dronning Margrethe II.