Next step – Åland
Undersøgelserne af effekter af nedsat ilt på torsk i forsøgsfaciliteten er første step i Magnus Husens ph.d. om forskellige presfaktorer på torsk, og den faktor, der vægter mest:
”Vi ved, at øget iltsvind påvirker fisk, men hvis vi nu kan demonstrere, hvordan bare lidt nedsat ilt i vandet påvirker en kommercielt vigtig art som torsken, så kan vi blive bedre til at forstå nogle af de faktorer, som har været med til at påvirke torsken i forhold til den miserable tilstand, den er i nu,” siger Magnus Husen.
De næste skridt i ph.d.’en bliver at se på de andre faktorer, der muligvis også påvirker torskens vækst og succes, såsom fødekvalitet, kvantitet og diversitet. Til foråret skal Magnus Husen analysere maveindhold af de ’super torsk’, som findes oppe omkring Åland i Sverige:
”Vi vil se på, hvordan deres diet er forskellig fra den torsk, vi kender herhjemme,” siger Magnus Husen.
Oppe i Ålandshavet, lige før indgangen til den mest nordlige del af Østersøen, det Botniske Hav og bugt, udmærker torsken sig ved at stortrives – de bliver meget større end deres slægtninge i den mere østlige, centrale og vestlige Østersø.
Ålandstorsken har gode iltforhold, og der har gennem tiden også kun været et mindre, lokalt fiskeri på dem. Men ellers ved man kun lidt om disse torsk langt mod nord.
Ilt og koldt vand måske ikke hele forklaringen ..
I forbindelse med MERTOR-projektet, som Magnus Husens ph.d. er en del af, skal både ph.d.- studerende og vejleder Jane Behrens til Åland i Nordsverige til april for at studere Ålandstorsken.
”Helt overordnet er jeg meget spændt på sammen med Magnus at dykke dybere ned i at forstå, hvorfor disse torsk ved Åland klarer sig så godt. Jeg har mistanke om, at det ikke kun er de bedre iltforhold og det koldere vand deroppe, der er hele forklaringen,” siger Jane Behrens og uddyber:
”Måske ligger en del af forklaringen også i den føde, de har til rådighed, og her har jeg en fornemmelse af, at et lille kredsdyr – saduria, også kaldet østersøkrebs – måske kan spille en rolle.”
I Ålandshavet er vandet mere ferskt end havet omkring Danmark, og også end i Østersøen – er det også noget forskerne vil se på?
”Ja, det er helt rigtigt – saltholdigheden i Ålandshavet er betydeligt lavere end både i den centrale Østersø samt i vores indre danske farvande. Det er dog ikke en parameter, vi skal se direkte på,” siger Jane Behrens og fortsætter:
”Men man tror, at det gør, at torskene ved Ålandshavet ikke kan gyde lokalt, men må foretage gydevandringer til andre steder. Det er dog stadigt uklart, hvor de svømmer hen for at gyde.”
En bredere indsigt
MERTOR-projektet og Magnus Husens Ph.d. har fokus på vores alle sammens nationale fisk, torsken. Men kan man overføre den viden og erfaring, der er opnået fra forsøgene med torsk til andre arter?
”Ja det kan man,” siger Magnus Husen og forklarer:
”Opsætningen vi har udviklet, og den læring fra forsøgene, vi tager med videre, kan godt overføres til andre arter. Det kræver dog en god indsigt i artens biologi, og hvordan de håndterer fangenskab. Og så selvfølgeligt en facilitet, som har samme kapacitet og modernitet som her på DTU.”
Tilbage til forsøget i den eksperimentelle facilitet for fiskebiologi hos DTU Aqua i Lyngby er der stadig mange spændende prøver, der venter på at blive analyseret. Blandt andet blodprøver, som skal med Magnus til Aarhus Universitet, hvor de har det rette udstyr til at se på blodets evne til at binde ilten.
Derudover skal forsøgsfiskenes gæller, hypofyse, muskelvæv og øresten undersøges for at gøre os klogere på, hvad blot lidt nedsat ilt i vandet betyder for vores fisk.