Intet af det, vi voksne går og arbejder med, er meget værd i fremtiden, hvis ikke nogen unge også interesserer sig for det, og selv en dag har lyst til at arbejde videre med området.
Sådan en ung mand har vi lige haft besøg af på instituttet. Luca Stær Honoré, der går i 8. klasse på Langhøjskolen i Hvidovre, har i marts været en uge i erhvervspraktik på DTU Aqua. Her har Luca fulgt arbejdet i forskningsgruppen Fiskebiologi.
Oplevelserne har Luca beskrevet i ord og billeder i en fin rapport, som vi har fået lov at dele, fordi vi synes, det er en god anledning til at vise, hvad instituttet også kan – nemlig gøre unge klogere på, hvad de måske går og drømmer om at arbejde med en dag.
Indsigt og hands-on i fiskelaboratoriet
Fra første dag på DTU Aqua var Luca med i laboratoriet, hvor forskerne Sarah, Alika, Jane, Raquel og Jonna i løbet af praktikugen viste Luca, hvordan man undersøger forskellige fisk ved hjælp af avancerede metoder.
Luca fortæller i sin rapport, hvordan han har været med helt inde i maskinrummet med gummihandsker, præcisionsskæring og mikroskop – blandt andet en ægte hands-on oplevelse med at finskære fiskevæv i 5 mm skiver, og at det var sjovt at være helt tæt på levende fisk og få lov til at hjælpe med at tage sig af dem, da han var med Jane nede at fodre torskene i karrene, hvor man tester iltforhold.
Luca oplevede også den meget kolde fryser med -20 og -40 grader, hvor man opbevarer biologisk materiale, herunder et ”gigantisk fiskehoved i en kasse”, som han skriver.
Ligesom han skriver, at ”det var spændende at få en mere teoretisk gennemgang, som koblede sig til det praktiske arbejde, vi har lavet i laboratoriet” gennem et ”meget detaljeret og lærerigt foredrag af Jonna om fiskeæg og vævstruktur.”
Engelsk – no problem
Luca fortæller også, at forskerne kommer fra forskellige lande, og at han derfor må ty til engelsk under sin praktik. Men det var ikke noget problem, skriver han heldigvis, og siger, at det var en fin oplevelse at kunne forstå hinanden med tegn og fagter og engelske ord på trods af fagsproget i forskningen.
Blandt andre skulle Luca tale engelsk med forskeren Raquel, der kommer fra Spanien. Om det møde på dag 3 skriver Luca:
”Men igen i dag har det været en god dag, hvor jeg har lært en masse nyt og har gået i dybden med, hvad Raquel laver til hverdag”.
Og pauser i en arbejdsdag er vigtige – det minder Lucas skriv os også om:
”Efter at have arbejdet med prøverne, tog vi en spisepause med mit hold. Det var rigtig hyggeligt, vi satte os sammen og snakkede om alt muligt, mens vi nød en kop varm kakao. Det var rart at få en pause og bare snakke lidt med dem, inden vi fortsatte arbejdet.”
Lucas rapport formidler i det hele taget en begejstring, som man som arbejdsplads kun kan blive glad for at høre fra unge mennesker, der har været i praktik 😊
Om Luca Stær Honoré en dag vil være marinbiolog vil kun tiden vise – men et kig ind i feltet har i hvert fald inspireret Luca, kan man læse i hans afsluttende bemærkninger:
”Det har været spændende at følge forskerne og være en del af deres arbejde, og jeg har virkelig fået et indblik i, hvordan videnskabelige undersøgelser foregår i praksis på DTU Aqua. Så jeg er meget glad for, at jeg valgte DTU Aqua som mit praktiksted. Alle har været meget imødekommende og gode til at forklare tingene, hvilket har gjort oplevelsen endnu bedre.