Hvad synes du om at blive udnævnt til professor?
”Jeg synes, det sender et godt signal om vigtigheden af epidemiologi inden for akvakultur, og jeg er også stolt over den anerkendelse, det er, af min indsats inden for fagfeltet.”
Britt Bang Jensen er uddannet dyrlæge fra den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole, nu en del af KU. Efter endt kandidatuddannelse flyttede hun til Århus, hvor hun arbejdede som diagnostisk dyrlæge på Danmarks Veterinær- og Fødevareforskning i sektion for fiskesygdomme.
I sektionen i Århus gennemførte Britt Bang Jensen også sin ph.d. i akvatisk epidemiologi.
Vil du beskrive din forskning i cirka 10 linjer?
”Det gennemgående tema for min forskning er at udvikle bedre metoder til at overvåge og kontrollere sygdomme og andre helseudfordringer hos fisk i akvakultur. Målet er at opnå bedre sundhed og velfærd hos dyrene.”
”En stor del af arbejdet består i kortlægning af problemerne og deres omfang. Til dette skal der bruges data, og det samler vi ind fra offentlige instanser og fra opdrætsindustrien.”
”Det er vigtigt, at forskningen adresserer de udfordringer, der findes i dag, og derfor arbejder jeg med forskellige epidemiologiske metoder, som risikofaktoranalyser, prævalensstudier, sygdomsmodellering, bio-økonomiske analyser og risikovurderinger.”
Efter tiden i Århus flyttede Britt Bang Jensen så i 2009 til Oslo, hvor hun fik job på sektion for Epidemiologi på Veterinærinstituttet. Det blev til 13 år i Norge, hvor hun arbejdede med epidemiologi i opdrætsfisk, før Britt Bang Jensen i 2022 vendte hjem til Danmark.
I Danmark var hendes tidligere arbejdsplads i Århus, sektion for fiskesygdomme i Danmarks Veterinær- og Fødevareforskning, i mellemtiden blevet flyttet ind under DTU Aqua i København og fået navnet Sektion for Fiske- og Skaldyrssygdomme. Det er her, hvor Britt Bang Jensen tilbage i Danmark igen tiltrådte en stilling som sektionsleder og seniorforsker på DTU Aqua.
Hvordan vil dit forskningsområde på instituttet udvikle sig efter dit professorat?
”Forskningsområdet vil blive styrket, i og med der kommer mere fokus på det. Og der er også ansat en ph.d.-studerende, samt indhentet en del eksterne forskningsmidler.”
”Vi har blandt andet et projekt, hvor vi skal se på de økonomiske konsekvenser af sygdommen IHN i dansk ørredopdræt, samt et om udvikling af bedre prøvetagningsmetoder for sygdommene PD og ILA i lakseopdræt i Norge.”
”I støbeskeen er også et webinar om akvatisk epidemiologi, så vi kan få udbredt kundskab om området.”
Nu vil jeg gerne have dig med på et stort spring tilbage i tiden for at høre, hvor din interesse for livet i havet startede?
”Egentlig valgte jeg dyrlægestudiet, fordi jeg ville være kvægdyrlæge. Men nu du spørger: Da jeg gik i 3G skrev jeg faktisk hovedopgave om Øresundsbroens påvirkninger på ålegræs og blåmuslinger! Og det var faktisk min plan at blive marinbiolog!”
”Det var lidt tilfældigt, at jeg endte med at arbejde med fisk – under dyrlægestudiet lavede jeg speciale om kalvesygdomme i Uganda og opdagede derved, at det med forskning var mere mig end det at være praktiserende dyrlæge.”
”Da der så var et barselsvikariat ledig som diagnostisk dyrlæge på et forskningsinstitut, var det jo bare at springe til. Særligt da de gerne ville have en med interesse for epidemiologi.”
Og nu er du så alligevel landet blandt marinbiologer og med fokus på fisk : ) Hvorfor er havforskning vigtig?
”Forskning i akvakulturdyrenes sygdomme og sundhed er vigtig, fordi vi har et ansvar for at tage godt vare på de dyr, vi har i vores varetægt.”
Hvordan vil dit forskningsområde med det nye professorat bidrage til en bedre og mere bæredygtig verden?
”Sygdomme og dårlig trivsel leder til dårlig udnyttelse af blandt andet foderressourcer, hvilket er en belastning for miljøet. Produktionen bliver også mindre økonomisk bæredygtig, da dårlig sundhed leder til dårlig tilvækst. Og som nævnt, vil fravær af sygdomme og andre sundhedsudfordringer også betyde bedre velfærd.”
Den nyudnævnte professor Britt Bang Jensen vil i løbet af foråret fejre sin tiltrædelse som professor med en tiltrædelsesforelæsning på DTU. Følg med i DTU Aquas kalender.