Havforskning

Startskud for byggeriet af Danmarks nye forskningsskib

DTU indgår værftskontrakt om byggeriet af forskningsskibet Dana V, som er tegnet af danske skibsdesignere. Skibet vil kunne anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet.

Koncepttegning af Dana V udført af Knud E. Hansen og indsat i foto fra Visit Greenland/Jason C. Hill.
Dana V bliver konstrueret, så det både kan udføre opgaver i isfyldt farvand i Arktis, sejle langt over oceaner og bevæge sig nærmest lydløst gennem vandet. Illustration: Koncepttegning af Dana V udført af Knud E. Hansen indsat i foto fra Visit Greenland/Jason C. Hill.

Fakta

Dana V ejes, ligesom forgængeren Dana IV, af DTU, men kan anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet under koordination af Dansk Center for Havforskning, der har som formål at styrke og stimulere dansk havforskning.

Ud over at være et forsknings- og uddannelsesskib er Dana V en forudsætning for, at DTU kan udføre nationale opgaver med forskning og overvågning af fiskeri, levende marine ressourcer og havmiljø for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Miljø- og Ligestillingsministeriet.

Dana V skal ud over overvågning og forskning anvendes til at uddanne bl.a. havforskere, geologer og fremtidens maritime ingeniører, der arbejder med design, konstruktion og vedligeholdelse af skibe og test af nye grønne skibsløsninger og teknologi til at foretage state-of-the-art-observationer under vand.

Dana har gennem mere end 100 år været navnet på Danmarks største forskningsskibe. De har bidraget til vores viden om livet i havet og har været med til at definere Danmark som en havforskningsnation. Dana I bidrog til identifikation af den europæiske åls gydeområde i Sargassohavet i 1920/21. Dana II gennemførte en af de første videnskabelige ekspeditioner rundt om på kloden i 1928-30, mens Dana III i 1937-77 undersøgte stort set alle Nordatlantiske søområder. Nuværende Dana IV har sejlet siden 1981 og udfører stadig opgaver: Alene i 2025 er skibet på togt i 180 dage.