Forsøgsfaciliteter til forskning og udvikling af klækkeriteknologi til europæisk ål, Hirtshals

DTU Aqua leder et 650 m2 stort prototype-klækkeri med eksperimentelle faciliteter til reproduktion af ål og larvekultur.

Bladlarver af ål
Bladlaver af ål i EEL-HATCH-faciliteten. Foto: Sune Riis Sørensen.

EEL-HATCH forsøgsanlæg er et prototype åleklækkeri, der har til formål at etablere en produktion af glasål i fangenskab. 

Formering af ål og larvekultur

Forskningen på EEL-HATCH-anlægget sigter mod at udvikle metoder og teknologi til at reproducere den europæiske ål i fangenskab og opdrætte larver med det formål at etablere et klækkeri, der kan producere glasål til akvakulturindustrien. 

Ålen er en værdsat spise med en høj markedspris. Samtidig er arten ideel til landbaseret akvakultur gennem veludviklet RAS-teknologi (Recirculating Aquaculture Systems) som er kendetegnet ved et lavt miljømæssigt fodaftryk. Åleopdrættere har imidlertid brug for åleklækkerier, der kan levere yngel, dvs. glasål, som grundlag for en lukket, certificeret produktion. Klækkerier vil kunne erstatte brugen af vildtfangede glasål som sættefisk og derved skabe bæredygtighed i kommercielt åleopdræt.

Forskningen på EEL-HATCH-anlægget udføres i et tværfagligt innovativt samarbejde med nationale og internationale forsknings- og industripartnere med henblik at øge vores viden om denne kritisk truede art og derigennem udvikle klækkeriteknologi. 

Skræddersyet infrastruktur og teknologi

Det 650 m2 store forsøgsanlæg er blandt de mest avancerede af sin slags på verdensplan og indeholder den infrastruktur og teknologi, der er nødvendig for at opdrætte stamfisk, formere og producere afkom i fangenskab samt holde ålelarver i kultur. Faciliteterne omfatter kultursystemer til eksperimentel forskning, laboratorier og kontorer.

Et moderne vandbehandlingsanlæg behandler, forbereder og modner indkommende havvand. Kultursystemerne omfatter separate RAS til opdræt af forskellige livsstadier i ålens komplekse livscyklus, herunder stamfisk, æg med fostre samt larver, som gennemgår et meget langt larvestadie, før de bliver til glasål. 

Til larvekultur er der udviklet separate forsøgssystemer skræddersyet til forskellige udviklingsstadier for at teste larvernes fysiologiske krav til omgivelserne, herunder forskellige vandforhold og fodertyper. Kendskabet til disse larvestadier i naturen er meget begrænset, og derfor kræver udvikling af opdrætssystemer og -forhold særlig meget opmærksomhed.  

Samarbejde mellem DTU Aqua og dansk industri 

EEL-HATCH blev designet og konstrueret i 2016 i samarbejde mellem DTU Aqua, Nordsøen Forskerpark og to industrielle partnere: Billund Akvakultur og STMI Aqua Systems. Innovationsfonden og Nord Energi Fonden (tidligere ENV-"Fonden") har støttet forskning og teknologiudvikling økonomisk.