Det er første dag i oktober og gråt og vådt, da gæsterne ankommer til yderspidsen af Nykøbing Mors. Men der er intet gråt over stemningen på Dansk Skaldyrcenter ved DTU Aqua denne fredag den 1. oktober.
”I dag er vi meget glade! Og vi er rigtig glade på Danmarks vegne, på DTU’s vegne. For det er en stor drøm, der går i opfyldelse nu. Og det er ikke bare noget, man lige gør – det har krævet meget! Af bygningshåndværkere, designere, medarbejdere … – stort tak til alle!".
Sådan siger Jens Kjerulf Petersen, professor ved DTU Aqua og leder af Dansk Skaldyrscenter, DTU på Mors fra talerpulten i det spritnye og topmoderne østersklækkeri, som denne dag indvies og danner rammen om festlighederne:
”Med indvielsen tager vi et meget stort skridt ud i fremtiden. Det kan lyde som store ord, men fremtiden bygger på, at vi skal spise og producere mere bæredygtigt. I den forbindelse skal I lære et nyt ord: lavtrofisk akvakultur. ’Lavtrofisk’ er arter, der ikke skal fodres,” forklarer Jens Kjerulf.
”Tak til Jens, og jeg minder lige om, at ordet var lavtrofisk akvakultur – det er godt at kunne sige, når man står nede ved købmanden,” siger Anders Koed, vicedirektør på DTU Aqua og dagens konferencier.
Der er smil og festlig stemning, gyldne babyøsters og græsgrønt tang på udstilling, hvide duge og bordpynt med fine skaller. Alt står skarpt i det nye klækkeri. Ikke mindst talerne med veloplagte ord og mørke jakker på pulten i det stærke laboratorielys.
Ringe langt ud over Limfjordens vande
”Dejligt at få lov til at være med her i dag. For i dag skabes der historie – klækkeriet er en markant milepæl for DTU Aqua og for Nykøbing Mors som Danmarks skaldyrshovedstad. Og for hele Danmark og måske ovenikøbet for Europa og verden på vejen mod at skabe fremtidens bæredygtige fødevareproduktion!” siger Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen, der nu står på talerpulten:
”Forhåbentligt kommer det her sted til at skabe positive ringe langt ud over Limfjordens vande. Det er med stolthed, at jeg kan erklære østersklækkeriet for indviet! Tak!” slutter Ejner Bertelsen.
Det nye østersklækkeri, som gæsterne og pressen går rundt og kigger på, er det eneste af sin art i Nordeuropa, måske endda en unik facilitet i Europa. Jens Kjerulf fortæller, at der fx er et modulært vandsystem, som er genialt, fordi der kan skiftes fokus fra fx østers til tang, når det er nødvendigt osv. Der er et biosikkerhedsrum, hvor man kan have arter i karantæne. Og der er et nursery, en østersbørnehave.
De andre talere, som Anders Koed præsenterer, er formand for bestyrelsen for Limfjordens Skaldyrcenter, Lauge Larsen, dekan fra DTU, Lars D. Christoffersen og MF for Venstre Torsten Schack Pedersen.
”Jeg er stor tilhænger af, at vi bruger stedbundne ressourcer og udvikler dem. I stedet for at tro, at vi skal til at opfinde noget helt andet. Thy har fx været enormt gode til at udvikle Cold Hawai. Og samme mulighed kunne vi se, der var med et skaldyrcenter på Mors. Jeg måtte som politiker dog tage imod kritik for, at jeg bare ville hive penge hjem til min egn – og ja! Dér lægger jeg mig fladt ned. Jeg mener også, det er en del af stillingsbetegnelsen som politiker,” smiler Torsten Schack Pedersen fra sin tur på talerstolen.
Historien om skaldyrene fra Mors
Historien om Dansk Skaldyrcenter begynder med en erhvervsdrivende fond, stiftet i 2002 med det mål for øje at sætte fokus på Limfjordens skaldyr. Lauge Larsen, formand for bestyrelsen, Limfjordens Skaldyrcenter og for fonden, fortæller, at de dengang tog fra Mors til København for at lave et fremstød for at få befolkningen til at spise muslinger og skaldyr:
”For da jeg kom til Mors, var muslinger kun noget underligt noget, franskmænd spiste. Men der er jo sket meget siden! Hele skaldyrcentret har en enestående historie, og det opfylder alle mål. Så nu vil jeg sige, at ringen er sluttet – Skaldyrcenteret er med dette klækkeri blevet gydemodent, og den fond, vi engang lavede, da vi grundlagde det her, bliver nærmest opløst i dag,” siger Lauge Larsen og fortsætter:
”Jeg har ikke taget en egentlig gave med – men jeg har vel nok den største gave med, for nu hvor fonden er opløst, skal I have resten af fonden. Så I får altså ikke en blomsteropsats eller lignende, men I får en overførsel fra Jyske Bank på 2,6 mio. kroner om et par måneder. Det, håber jeg så, at I er tilfredse med! Et stort tillykke!”
Fremtidens fødevarer
Dekan fra DTU, Lars D. Christoffersen takkede i sin tale for det gode samarbejde med lokalsamfundet:
”Vi er fra DTU’s side meget glade for samarbejdet med Morsø Kommune, landets skaldyrshovedstad! Det står højt på dagsordenen for os som uddannelses- og forskningsinstitution at kunne hjælpe til med udvikling i samfundet. Jeg håber, at østersklækkeriet her vil bidrage til en fortsat rigtig god udvikling her på Mors.”
Lars D. Christoffersen understreger også, at man som DTU er stolte over med klækkeriet at kunne bidrage til at udvikle fødevarer med et negativt CO2-aftryk, fremtidens bæredygtige fødevareproduktion.
Hermed er bolden givet op til selve smagningen for gæsterne af den slags mad med skaldyr og tang, som vi skal spise mere af i fremtiden.
Der er heldigvis ikke noget hastværk i forhold til smagningen, for konferencier Anders Koed takker talerne for ordene og konstaterer, at ”Til trods for at der var flere politikere, så blev det forbløffende kort. Så kort at vi er et stykke foran tidsplanen!”
Og Limfjordens Hus er standby. De har tilberedt dagens smagning med smukt arrangerede miniretter af østers, tang og andet godt fra det hav, som DTU på Mors er eksperter i at udnytte på en bæredygtig måde.
”Det, der især er interessant, er, at det her også er sunde fødevarer! Og den næringsværdi sammen med det lave CO2-aftryk fra produktionen gør, at man i det nyeste internationale forskningslitteratur kan læse, at skaldyr er future food. Det gælder for Danmark og det gælder internationalt. Det må så være ambitionen for os, at vi leverer nogle teknologier og nogle produktionsmetoder, der rækker ud i fremtiden og ud i verden,” siger Jens Kjerulf, da han præsenterer festens smagning og ønsker velbekomme.
Det nye klækkeri er financieret gennem finansloven, fondsbidrag og bidrag fra DTU Aqua.
Læs mere i pressemeddelelsen og på Skaldyrscentrets hjemmeside.
Foto: Anne Trap-Lind