foto Colin Seymour

Østersjagten på Mors samlede folk og forskere

Den årlige østersjagt fra skaldyrshovedstaden Nykøbing Mors var i år både tilrettelagt som den store kulinariske dag og som et citizen science-event, hvor borgerne hjælper forskerne.

Citizen science østers foto Colin SeymourI slutningen af april var over 100 mennesker samlet ved stranden ved Nykøbing Mors for at gå på østersjagt sammen med forskere fra DTU Aqua.

Østersjagten blev for første gang afholdt som et citizen science-event – dét at almindelige borgere bidrager til videnskaben med observationer, deltagelse og engagement.

DTU Aqua-forskernes mål med østersjagten var at undersøge tætheden af stillehavsøsters i et stillehavsøstersrev og finde ud af, hvilke andre dyr, der lever i østersrevet.

Borgerne gik ud og indsamlede prøver fra revene, som de så sorterede på bordene efter alle kunstens regler, så man fandt alle de små dyr, der gemte sig i revet.

Et af DTU Aquas hovedformål med citizen science-arrangementet var at se på, hvordan man bedst foretager indsamlingerne og målingerne af østersrevene. Og her var borgernes indsats meget værdsat.

Østers på menuen

Østersjagten som DTU Aqua laver i samarbejde med skaldyrshovedstaden, som Nykøbing Mors kaldes, var i år både tilrettelagt med citizen science-aktiviteterne og som den kulinariske dag, som østersjagten lover.

Når alle østersene var talt, målt og vejet gav gæsterne dem videre til de dygtige kokke, der stod klar med østersknive og lækre måder at tilberede de indsamlede stillehavsøsters på.   

Så efter borgenes indsats med at hjælpe forskerne kunne alle nyde en velfortjent skaldyrsfrokost i det fri.

Alt i alt en dejlig dag med godt vejr, god mad og en fantastisk stemning, rapporterer DTU Aquas forskere, der også glæder sig til at kigge nærmere på al den data, som borgerne hjalp med at indsamle på dagen.

På den måde har borgerne, der var gæster på dagen, været med til at levere vigtig information i forhold til fremtidige tiltag, der kan begrænse udbredelsen af stillehavsøsters, som er en invasiv art – men som ikke desto mindre smager godt, var der nok mange, der ville sige på sådan en dag.

Fotos: Colin Seymour

Citizen science østers foto Colin Seymour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citizen science østers foto Colin Seymour

Citizen science østers foto Colin Seymour