Privat Daniel Denderen og Cornelia Jaspers

To unge forskere fra DTU Aqua får Villum Young Investigator

Villum Fonden uddeler i år millionbevillinger til forskertalenter i Danmark fra fondens Young Investigator Program (YIP) – to af de udvalgte i 2024 kommer fra DTU Aqua,hvor de beskæftiger sig med påvirkning af klimaforandringer på fisk og gelatinøst plankton

To forskere fra DTU Aqua, Daniel van Denderen og Cornelia Jaspers, har modtaget bevillinger fra Villum Fondens Young Investigator Program YIP til at opbygge forskerteams og for Cornelia Jaspers vedkommende til en forlængelse af hendes YIP-center ’Gelatinous Plankton Ecology & Evolution.

Privat Daniel DenderenVillum Fonden har til formål at styrke den tekniske og naturvidenskabelige forskning på de danske universiteter og uddeler i år 134 mio. fra fondens Young Investigator Program.

Den ene heldige forsker Daniel van Denderen er tilknyttet Centre for Ocean Life. Han modtager 7 millioner kr. til projektet ”Et nyt paradigme til at beskrive fisk under klimaforandringer”. I projektet vil han undersøge, hvilken type strategier for fiskenes vækst, der er succesfulde i forskellige havområder, og hvordan det kan ændre sig i de kommende årtier.

Og så har seniorforsker Cornelia Jaspers, der leder Centre for Gelatinous Plankton Ecology & Evolution på DTU Aqua, fået yderlige 4 mio. kr. fra Villum. YIP+, som bliver uddelt til extraordinært succesfulde YIP-modtagere. Det nye projekt ‘The next frontier of Marine Science to mitigate climate change’, fokuserer på klimaændringer i havet og specielt på en gelatinøs planktongruppe, larvaceans, der stort set har været ignoreret ind til videre.

”At modtage den gode nyhed fra Villum Fonden var et vildt spændende øjeblik. Jeg følte mig både beæret og begejstret, da jeg indså, at jeg nu har muligheden for at dedikere de næste fem år til det projekt, jeg har foreslået,” siger Daniel van Denderen og uddyber:

”Muligheden for at starte en forskergruppe er særligt spændende, og jeg glæder mig til den forskning, vi skal til at udvikle. Bevillingen vil gøre mig i stand til at ansætte en ph.d.-studerende og en post.doc og finansiere en stor del af min egen tid.

Det vil give mig mulighed for at styrke mine kompetencer inden for klimapåvirkninger og økologi i marine fødekæder,” siger Daniel van Denderen.

”Det er en stor anerkendelse fra Villum, og jeg er taknemmelig for den,” siger Cornelia Jaspers, mens hun peger på den vej, der nu ligger åben for Center for Gelatinøs Plankton Økologi & Evolution i de kommende år:

”Bevillingen giver mig mulighed for at stå i spidsen for nogle af de initiativer, der kan hjælpe os til at forstå klimaændringernes påvirkninger i et nyt perspektiv. Vi har vist, at larver, en form for gelatinøst dyreplankton, kan bidrage med mere biomasse som fiskefoder end klassiske fødekædekomponenter. Men kun ved at anvende nye teknologier i kombination med modeller og eksperimenter er vi nu på vej til at forstå larvernes rolle i havets økosystems funktion og deres reaktion på klimaændringer,” slutter Cornelia

18 yngre forskertalenter får i alt 134 mio. kr.

Daniel van Denderen er en ud af fire unge forskertalenter på DTU, der har fået en bevilling fra Villum Young Investigator Program (YIP), og Cornelia har fået YIP+ i denne omgang.

Se DTU’s navnenyhed 

På landsplan modtager 18 yngre forskere bevillinger på i alt 134 mio. kr. fra Villum Fondens Young Investigator Program. Villum YIP gives til talentfulde forskere i begyndelsen af deres karriere, for at de kan forfølge de forskningsspørgsmål, de brænder for og opbygge egne forskergrupper, mens YIP+ er til konsolidering af succesfulde tidligere Villum YIP-modtagere.

Se samtlige modtagere af Young Investigators Program, og hvad de forsker i.

Tillykke til bevillingsmodtagerne 😊

 

Privat Cornelia Jaspers

Faktaboks

Villum Young Investigator Program (YIP)

6-8 mio. kr. gives til talentfulde yngre forskere, der etablerer deres egen forskergruppe for første gang. Ansøgere skal have mellem to til otte års forskningserfaring siden afslutningen af deres ph.d.

Programmet bliver annonceret én gang årligt i åben konkurrence med ansøgningsfrist i juni. I 2024 har 4 DTU-forskere modtaget YIP.

Programmet er i 2021 blevet suppleret med en såkaldt tillægsbevilling kaldet YIP+, der skal konsolidere forskerkarriere for de mest talentfulde Villum Young Investigators, hvor 4 mio. kr. kun søges for en 3-årige projekt periode.