Eksempler

To eksempler på, hvordan kortlægningsværktøjet "Dansk fiskeris aftryk på havbunden" kan anvendes.

Eksempel 1: I hvor stor en del af Kattegat blev der fisket efter jomfruhummere med bundtrawl i 2020?

For at få svar på det spørgsmål vælger man i kortlægningsværktøjet Kattegat som område, bundtrawl/jomfruhummer som redskab og årstallet 2020.

Resultaterne vises dels på et kort, dels i en tabel (se figur 1). På kortet kan man se, at dette fiskeri især foregik i den østlige del af Kattegat over mod Sverige. Styrken på farven på kortet fortæller, hvor ofte der blev fisket på en årlig skala – jo mørkere, jo oftere.

Tabellen viser, at der var 123 aktive fiskefartøjer, der fangede jomfruhummere med trawl. I alt fiskede 129 fartøjer i området, så jomfruhummerfiskeriet var klart dominerende. Tabellen viser også, at der ikke blev fisket på 78 % af arealet i Kattegat, dvs. der blev fisket i 22 % af området. Desuden fortæller tabellen, at fiskeriintensiteten var 4,105, hvilket betyder, at der i gennemsnit blev fisket over 4 gange om året på den del af arealet, hvor der fiskes (det farvede område af Kattegat).

På kortet kan man tilføje flere lag og dermed få vist havdybde og bundtyper (MFSD). Her kan man se, at jomfruhummerfiskeriet foregår i de dybe dele af Kattegat og dér, hvor der er mudderbund, og at fiskeriet dermed påvirker væsentligt mere end 22 % af lige præcis den type havbund.

Eksempel på resultatside fra kortlægningsværktøjet "Dansk fiskeris aftryk på havbunden"
Figur 1. Resultatside fra kortlægningsværktøjet "Dansk fiskeris aftryk på havbunden"

Eksempel: Hvor stort er fiskeriet med bundslæbende redskaber i det område af Jammerbugt, som er udpeget til en evt. vindmøllerpark?

For at få svar på det spørgsmål vælger man i kortlægningsværktøjet fanen ’Interesseområder’ og herefter ’Off-shore wind farms’. Dernæst vælges Jammerbugt som område og alle tilgængelige redskabstyper samt årstal, f.eks. de to seneste, som er tilgængelige i den nuværende version af værktøjet (2019 og 2020).

Resultaterne vises dels på et kort, dels i en tabel (se figur 2). Kortets farver viser, hvor ofte der blev fisket på en årlig skala – jo mørkere, jo oftere.

Tabellen viser, at 23 fiskefartøjer var aktive i området i de to år, og at der ikke blev fisket på 37 % af arealet, dvs. at der blev fisket i 63 % af området. Tabellen fortæller også, at fiskeriintensiteten var 1,86, hvilket betyder, at der i gennemsnit blev fisket 1,86 gange om året på den del af arealet, hvor der fiskes.

Eksempel på resultatside fra kortlægningsværktøjet "Dansk fiskeris aftryk på havbunden"
Figur 2. Resultatside fra kortlægningsværktøjet "Dansk fiskeris aftryk på havbunden".