Forbehold og begrænsninger i kortlægningsværktøjet ”Dansk fiskeris aftryk på havbunden”

Det interaktive kortlægningsværktøj ”Dansk fiskeris aftryk på havbunden” viser to hovedtyper af resultater for det område, det fiskeri og den periode, man har valgt: 1) et kort over fiskeriudbredelsen og intensiteten og 2) en række tabelværdier for fiskeriudbredelsen og intensiteten. 

Det er vigtigt at orientere sig om forbeholdene herunder, før resultaterne anvendes. 

Generelt viser kortet en større udbredelse af fiskeriet end den faktiske

Det er vigtigt at være opmærksom på, at resultaterne på kortet og resultatet i tabellerne ikke kan sammenlignes direkte, og at kortet generelt overestimerer udbredelsen af fiskeriet sammenlignet med tabelværdierne. 

Dette skyldes primært, at kortet baserer sig på en metode, hvor det udvalgte område opdeles i en masse små kvadrater, og hvor hele kvadratet bliver farvet på kortet, selvom kvadratet kun er blevet påvirket af fiskeri i en meget lille del. 

Desuden er kortet –  pga. hensyn til datamængde – baseret på en opløsning med kvadrater på 500x500 meter, mens de kvantitative indikatorer, som vises i tabellerne, er beregnet for kvadrater af 100x100 meter. Den mere grove rumlige skala medvirker til, at kortene er mindre præcise end talværdierne i tabellerne. 

Procent Ufisket Areal (PUA) i dansk fiskeri kan være overestimeret  

Tabelværdien  for procent ufisket areal (PUA) tager højde for, at der i et meget stort antal af kvadraterne på kortet kun fiskes på en del af det areal, som hvert kvadrat dækker. Desuden bestemmes tabelværdien for PUA på en finere rumlig skala, end hvad der vises på kortet, og derfor er tabelværdien mere præcis end kortet. 

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at når PUA beregnes for flerårige perioder, bestemmes den som det mindste årlige gennemsnit observeret for den valgte periode. Denne beregningsmetode kan resultere i en overestimering af det ufiskede areal (især for beregninger over længere perioder).

Procent Ufisket Areal (PUA) i internationalt fiskeri kan være underestimeret

På grund af mangelfuld adgang til andre landes data for fiskeri inden for kortlægningsområdet beregnes indikatorerne for den internationale fiskeriindsats (danske + udenlandske fartøjer) ud fra offentligt tilgængelige data fra det Internationale Havundersøgelsesråd, ICES. Disse data er kun tilgængelige på en meget grovere rumlig skala (rektangler på ca. 3000 x 5000 meter), hvilket gør, at indikatoren Procent Ufisket Areal (PUA) underestimeres væsentligt for internationalt fiskeri.