Faciliteter
DTU Aqua har en lang række faciliteter til eksperimentel forskning – fra forskningsskibe til speciallaboratorier og forsøgsanlæg.
DTU Aquas forskning i marine populationer og økosystemers dynamik har til mål at forstå de mekanismer, som styrer samspillet mellem individer, arter og populationer i økosystemet, så vi bliver i stand til at forudsige, hvordan økosystemerne vil reagere på forandringer i f.eks fiskeri eller klima.
DTU Aquas forskning i marine populationer og økosystemers dynamik ser på de processer, som styrer forholdet mellem rov- og byttedyr, f.eks. møde-rater mellem individerne og individernes næringskrav til vækst og reproduktion. Disse krav bestemmer ultimativt de basale energistrømme i økosystemet.
Vi undersøger, hvordan fiskelarver lykkes med at blive store nok til at indgå som del af en bestand, hvad små fisk i de åbne vandmasser betyder for økosystemet, og hvilken rolle plankton spiller i økosystemerne. Vi ser på størrelser af individer og populationer, på antallet af arter og populationer, og på hvordan arter og populationer er fordelt i havet.
Med udgangspunkt i mekanismerne udvikler vi fysisk-biologiske modeller, der beskriver processerne på individniveau og forudsiger, hvordan disse processer kan blive til forandringer i hele økosystemet. Modellerne skal fx se på individuelle fisks bevægelser og aktiviteter i forhold til føde og miljøforhold. Modellerne kan dermed danne grundlag for en beskrivelse af populationernes fordeling i økosystemet.
Vores forskning ser også på modeller af hele økosystemer. Med disse modeller prøver vi at beskrive systemets tilstand og forandringer med enkle grundlæggende principper, som f.eks. forholdet mellem individers størrelse og deres energiforbrug.
De forskellige individ-, populations- og systembaserede synsvinkler har som fælles mål at muliggøre forståelsen af, hvordan menneskeskabte påvirkninger, f.eks. fiskeri, interagerer med miljøforhold og miljøforandringer.
Forskningen i marine populationer og økosystemers dynamik har fire hovedtemaer:
Desuden udvikler DTU Aqua metoder, der skal understøtte forskningen:
Forskningen i marine økosystemer anvender i sine analyser og modeller desuden viden fra de to tværfaglige forskningsprogrammer: Fiskebiologi og Populationsgenetik.
DTU Aquas forsker i marine populationer og økosystemers dynamik for at forstå de generelle principper for økosystemers dynamik og for at blive i stand til at udvikle modeller af økosystemerne.
Vi undersøger nøgleprocesser på individniveau og skalerer op til populations- og økosystemniveau. F.eks. bliver individernes vandringer til populationsfordelinger i økosystemet. På denne måde får vi en viden om vækst og reproduktion, samspillet arterne imellem, forholdet mellem rov- og byttefisk, aldersfordelingen inden for den enkelte art samt adfærd i forbindelse med fødesøgning og vandringer. Vi bliver derved i stand til at forstå økosystemets tilstand og forandringer.
Ud over denne generelle forståelse af økologiske og evolutionære processer, bliver vi også bedre til at forudsige den effekt fiskeri og klimaændringer har på økosystemerne.
Vi arbejder med to typer af modeller:
Tilsammen giver de to typer af modeller et billede af økosystemernes tilstand, og de kan derfor bruges til at analysere og beregne konsekvenserne af fremtidige miljø- og klimaforandringer og af den måde vi udnytter havets ressourcer på, herunder fiskeri.
Forskningen i marine populationer og økosystemers dynamik bliver brugt til at skabe den viden, der er grundlaget for løbende at forbedre modeller af økosystemer. Totalbilledet af økosystemerne i havet illustrerer deres reaktioner på menneskeskabte og naturlige påvirkninger.
Vores forskning og modeller skaber scenarier og forudsigelser af de naturlige og menneskeskabte påvirkninger af økosystemerne og kan bruges til en forvaltning, som tager højde for interaktioner mellem arter og klimaforandringer.
Vi arbejder desuden med lokale tilpasninger af større klimamodeller, og vi udvikler modeller, der kan forudsige klimaets effekt på artsdiversiteten i fiskesamfund og på vigtige livshistorieprocesser som vækst, dødelighed og forplantning, og dermed forventede ændringer i økosystemerne.
DTU Aquas ekspertise med at beskrive og modellere de marine økosystemer anvendes til at rådgive nationale og internationale myndigheder. Vi rådgiver blandt andet EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Stefan Neuenfeldt Seniorforsker Mobil: 22755815 stn@aqua.dtu.dk
Faciliteter
DTU Aqua har en lang række faciliteter til eksperimentel forskning – fra forskningsskibe til speciallaboratorier og forsøgsanlæg.