Faciliteter
DTU Aqua har et fuldt udstyret DNA-laboratorium.
DTU Aquas forskning i populationsgenetik bidrager til at forstå og beskrive fordelingen af genetiske ressourcer hos fisk i havet og i de ferske vande. Vi skaber dermed en viden om, hvordan man bedst kan bevare og forvalte biodiversiteten bæredygtigt.
Forskningen i populationsgenetik har fem hovedtemaer:
Populationsgenetikken arbejder med at beskrive de genetiske forskelle mellem populationer af fisk, mellem individerne i samme population og mellem fisk i akvakultur. En ørred fra Gudenåen har f.eks. ikke den samme DNA-profil som en ørred fra Skjern Å, ligesom Nordsøtorsk ikke har den samme DNA-profil som Østersøtorsk.
Den genetiske variation vi ser hos vore fiskebestande i dag er et resultat af evolutionen. Variationen afspejler bestandenes geografiske adskillelse over tusindvis af år og deres genetiske tilpasninger til lokale livsbetingelser.
De genetiske forskelle kan analyseres og beskrives ved hjælp af moderne DNA-teknikker, og de giver vigtig information om, hvad der påvirker de enkelte bestandes udbredelse og dynamik. De giver os samtidig et teknisk redskab til at spore enkelte fisk og fiskeprodukter tilbage til det område eller fiskeopdræt, de stammer fra.
Populationsgenetiske analyser bruges til at bestemme, hvilke fiskearter der bliver fanget, og fra hvilke bestande de stammer, så man kan undgå at overudnytte små og sårbare bestande.
Analyserne kan også bruges til kontrol af fiskeri. Her tester man, om landede fisk og fiskeprodukter stammer fra arter og bestande, som kan fanges lovligt, og om indholdet svarer til deklarationen.
Genetisk monitering spiller desuden en vigtig rolle for at kunne planlægge den langsigtede forvaltning af vores fiskeressourcer. Arbejdet foregår ved at sammenligne DNA fra nyindsamlede fisk med DNA-analyser af prøver fra historiske tidsserier.
Vi sammenligner DNA fra fiskeskæl og otolitter (øresten) indsamlet mere end 100 år tilbage. På den måde kan vi se, hvordan bestandene har reageret på udsætninger, miljøændringer og fiskeri.
Genetikken kan dermed bruges til at målrette forvaltningen, så man bevarer de genetiske ressourcer og den genetiske variation. Det medfører sunde og produktive fiskebestande, som er tilpasset deres lokale miljø, og som kan udnyttes bæredygtigt.
Einar Eg Nielsen Professor Mobil: 40210231 een@aqua.dtu.dk
Faciliteter
DTU Aqua har et fuldt udstyret DNA-laboratorium.