Kontakt os på forhånd
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Hele fisk eller nyremateriale indsendes til undersøgelse. Organmateriale bør altid udtages af fisk umiddelbart efter aflivning. Da enzymer i fisk er aktive ned til meget lave temperaturer, sker autolyseringsprocesser væsentligt hurtigere end i pattedyr og fugle. Materiale bør derfor altid indsendes ekspres med kurer eller ved direkte aflevering. Temperaturen i materialet bør på intet tidspunkt overstige 10°C. Materiale til histologi indsendes i formalin med maksimalt en del organmateriale til 9 dele formalin 4% med fosfatbuffer.
Indsendt materiale skal altid vedlægges oplysninger om prøveudtager, ejer, art, anamnese og formål med indsendelsen.
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Bakteriel nyresyge (BKD) diagnosticeres ved brug af ELISA, PCR og/eller immunhistokemi.
BKD er en bakteriebetinget sygdom, der hovedsageligt rammer fisk i laksefamilien. BKD forårsages af Renibacterium salmoninarum, der er en Gram-positiv ikke-sporulerende, ubevægelig coccobacillus, der synes at fungere som en obligat parasit.
BKD kan forårsage høje dødeligheder i juvenile laksefisk i både fersk- og saltvand. Sygdom kan ligeledes forekomme i forbindelse med gydning.
Renibacterium salmoninarum forårsager typisk en langsomt fremadskridende (kronisk) systemisk infektion. Klinisk sygdom ses ofte først, når fiskene er 6-12 måneder gamle.
Ydre kliniske tegn i fisk med svære R. salmoninarum-infektioner kan være fraværende, eller de kan udvise en eller flere af følgende symptomer: sløvhed, mørkfarvning, oppustet mave grundet ascites, blege gæller forbundet med anæmi, exophthalmus, blødninger omkring gattet og cystiske hulrum i skeletmuskulatur.
Ved åbning af fiskene kan ses fokale til multifokale grålig-hvide, nodulære læsioner i nyrerne og undertiden i milt og lever. Desuden kan der være grumset væske i bughulen, blødninger i bugvæggen og i indvolde, og en diffus hvid hindeagtig belægning (pseudomembran) på et eller flere af de indre organer.
I vævssnit af BKD læsioner kan R. salmoninarum ofte observeres i fagocyterende celler, især makrofager. Bakterien synes at overleve og måske replikere i disse celler.
Smitten overføres både horisontalt og vertikalt. Sygdommen er rapporteret fra de fleste lande, der producerer fisk af laksefamilien, herunder fra Nord- og Sydamerika, Europa og Asien.
BKD er en liste 2-sygdom ifølge bekendtgørelse om lister over smitsomme sygdomme til lov af hold om dyr. Der er således pligt til at tilkalde dyrlæge i forbindelse med mistanke om sygdommen.
Der skal foretages indberetning til Fødevarestyrelsen, VeterinærSyd, Team Akvakultur, tlf. 72 27 69 00.