Kontakt os på forhånd
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Hele fisk eller organmateriale indsendes til virologisk undersøgelse. Organmateriale bør altid udtages af fisk umiddelbart efter aflivning. Da enzymer i fisk er aktive ned til meget lave temperaturer, sker autolyseringsprocesser væsentligt hurtigere end i pattedyr og fugle. Materiale bør derfor altid indsendes ekspres med kurer eller ved direkte levering. Temperaturen i materialet bør på intet tidspunkt overstige 10°C.
Indsendt materiale skal altid medfølges af oplysninger om prøveudtager, ejer, art, anamnese og formål med indsendelsen.
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
EHN-virus (EHNV) isoleres fra organmateriale fra inficerede fisk ved dyrkning i cellekulturer. Da EHNV er meget nært beslægtet med andre ranavirus, er det nødvendigt at identificere virus ved PCR efterfulgt af sekventering.
Epizootisk hæmatopoietisk nekrose (EHN) er en virusbetinget sygdom hos aborrer og regnbueørreder. Virus hører til genus Ranavirus tilhørende familien Iridoviridae.
Sygdommen optræder hos aborrer og regnbueørreder, men eksperimentelt er det vist, at flere arter er modtagelige for EHNV. EHNV er tæt beslægtet med virus, der giver sygdomme hos padder og frøer.
EHNV er indtil nu kun blevet påvist i Australien, men der er påvist andre meget tæt beslægtede virus i Tyskland, Frankrig og Italien, der har givet store sygdomsudbrud i bl.a. maller. I Skandinavien er nært beslægtede ranavirus påvist i sandart, torsk, pighvar og stenbidere. Det er kun muligt at skelne de forskellige ranavirusa ved sekventering.
De kliniske tegn i regnbueørreder er uspecifikke og inkluderer forøget dødelighed, ofte associeret med dårlig vandkvalitet og generelle tegn på, at fiskene går dårligt f.eks. finneerosioner, mørkfarvning og apatisk svømmemønster. Der er set udbrud ved vandtemperaturer fra 11-20°C. I vilde aborrer kan sygdommen ramme en stor del af populationen med høje dødeligheder.
Der er ingen patognomoniske læsioner. Der kan ses svullen milt og lever, forøget serosanginøs peritonealvæske og multiple nekrotiske foci i leveren.
EHN har aldrig været påvist i EU, og sygdommen er kategoriseret som eksotisk i henhold til EU-lovgivning.
EHN er en liste 1-sygdom ifølge bekendtgørelse om lister over smitsomme sygdomme til lov af hold om dyr og anmeldepligt af sygdommene.
Opstår der mistanke om EHN på et akvakulturbrug eller ved vandløb i Danmark, skal Fødevarestyrelsen, VeterinærSyd, Team Akvakultur, tlf. 72 27 69 00 straks kontaktes.