Kontakt os på forhånd
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Hele fisk eller organmateriale (nyre, milt, hjerte og hjerne) indsendes i transportrør til virologisk undersøgelse. Organmateriale bør altid udtages af fisk umiddelbart efter aflivning. Da enzymer i fisk er aktive ned til meget lave temperaturer, sker autolyseringsprocesser væsentligt hurtigere end i pattedyr og fugle. Materiale bør derfor altid indsendes ekspres med kurer eller ved direkte levering. Temperaturen i materialet bør på intet tidspunkt overstige 10ºC.
Indsendt materiale skal altid medfølges af oplysninger om prøveudtager, ejer, art, anamnese og formål med indsendelsen.
Kontakt os venligst på Diagnostik-telefonen, tlf. 25 52 05 80 (hverdage kl. 9-15) inden indsendelse af prøver til analyse.
Find blanket og yderligere oplysninger om indsendelse af prøver
Infektiøs hæmatopoietisk nekrose virus (IHNV) kan påvises ved laboratoriemæssig analyse af indsendt organmateriale eller hele fisk ved RT-PCR og ved inokulering på følsomme celle kulturer og efterfølgende identificering ved ELISA eller RT-PCR.
Infektiøs hæmatopoietisk nekrose (IHN) er en virusbetinget sygdom hos regnbueørreder og andre laksefisk. Virus hører til genus Novirhabdovirus i familien Rhabdovidiae. Virus er beslægtet med viral hæmorrhagisk septikæmi (VHS) virus og er genetisk mere beslægtet med Lyssavirus genus (rabiesvirus) end med vesiculovirus genus (VSV). IHNV er serologisk meget homogent og kan identificeres med anvendelse af mono- og polyklonale antistoffer.
Inkubationstiden er under opdrætsforhold normalt 1-3 uger og afhænger af fiskens alder, viruskoncentration og især vandtemperatur, således er der set inkubationstider på op til 3 måneder i vinterhalvåret.
De kliniske symptomer udvikler sig fra akutte/subakutte i løbet af 2-3 uger. I begyndelsen ses som regel pludselig opstået nervøsitet og uro hos fiskene, uden at der kan påvises specifikke symptomer. Senere observeres mørkfarvning, udstående øjne, blege gæller og sløvhed. Blødninger kan ofte ses omkring øjnene samt i hud og muskulatur. Bugen kan være udspilet af væske.
Mod slutningen af udbrud er blødningerne som regel mindre udtalte, medens der i stedet ses abnorme svømmebevægelser med drejning omkring længdeakslen. Der ses ofte såkaldte pseudocasts (gråhvide tråde bestående af fæces og tarmepitel), som hænger fra gatåbningen. En stor del af de overlevende fisk efter et IHN udbrud, op til 20%, kan få voldsomme deformiteter i hvirvelsøjlen. Høj dødelighed ses ved vandtemperaturer op til 15°C.
Ved opklipning er de typiske organforandringer først og fremmest blødninger. Disse findes som regel i muskulatur, hud, gæller, lever, milt, nyrer, hjerte, hjerne, svømmeblære og i subserøst perivisceralt fedtvæv.
IHN forekommer især i fisk mindre end 100 g. Dødeligheden hos yngel kan være 80-90%, mens den hos sættefisk sjældent overskrider 20-30%.
Reservoirer for IHN er klinisk inficerede fisk og bærerfisk (klinisk raske fisk) blandt opdrættede eller vildtlevende fisk. Virus udskilles via urinen, ægvæske/mælke og fra slim, mens nyre, milt og andre interne organer er de steder, hvor virus er mest udbredt under udbrud. Sygdommen overføres hovedsaligt horisontalt, men invertebrate vektorer kan også spille en rolle for overførsel.
IHN har været kendt i USA og Japan siden 1960’erne og blev i 1987 konstateret i henholdsvis Frankrig og Italien. Sygdommen har siden spredt sig til store dele af Europa.
Infektion med IHN-virus er sammen med VHS listet som en kategori C-sygdom i henhold til den dyresundhedslov, der blev implementeret i EU i april 2021. Det betyder, at der er foranstaltninger for at forhindre, at sygdommen spredes til de dele af EU, der er officielt sygdomsfri, eller som har udryddelsesprogrammer for sygdommen.
Indtil 18. maj 2021 var IHN aldrig påvist fra dambrug i Danmark, og hele landet var erklæret sygdomsfrit. Med IHN-udbruddet i et dambrug i Stouby ved Vejle i maj 2021 og efterfølgende påvisning af IHN-virus på yderligere syv dambrug og i tre lystfiskesøer opgav Danmark sin IHN-fri status den 10. december 2021. Det skete efter seks måneders forsøg på at inddæmme sygdommen med etablering af seks restriktionszoner omfattende hele vandafløbssystemer. Alle restriktioner er hermed ophævede, men med henblik på at nedbringe risikoen for introduktion af IHN-virus på dambrug og i lystfiskersøer i forbindelse med handel kan det anbefales at indsende fisk til DTU Aqua til undersøgelse for IHN-virus. Inden ophævelsen af status som IHN-fri ansøgter 28 dambrug om status som IHN-fri kompartementer og fik det. I øjeblikket vides ikke om, eller hvornår i så fald, der iværksættes et nationalt to- eller fire-årigt program for, at Danmark kan generhverve status som IHN-fri.
IHN er en liste 1-sygdom ifølge bekendtgørelse om lister over smitsomme sygdomme til lov om hold af dyr og anmeldepligt af sygdommene.
Opstår der mistanke om IHN på et akvakulturbrug eller ved vandløb, skal Fødevarestyrelsen, VeterinærSyd, Team Akvakultur, tlf. 72 27 69 00 kontaktes straks.